Wat is een content kalender?

Een contentkalender, ook wel bekend als een editorial calendar, is een gestructureerd plan dat de timing en planning van alle content die een organisatie wil publiceren op verschillende kanalen en platforms vastlegt. Het doel van een contentkalender is om een overzichtelijke en georganiseerde benadering van contentcreatie en publicatie mogelijk te maken, zodat er consistent en doelgericht materiaal wordt geproduceerd en gedeeld.

Een contentkalender kan variëren in complexiteit, afhankelijk van de behoeften van een organisatie, maar meestal omvat het:

 1. Inhoudstype: Welk soort inhoud wordt er gemaakt? Dit kan variëren van blogposts en sociale media-updates tot video’s, infographics, podcasts en meer.
 2. Onderwerp: Waar zal de inhoud over gaan? De onderwerpen moeten relevant zijn voor het merk en interessant voor de doelgroep.
 3. Datum en tijd: Wanneer wordt de inhoud gepubliceerd? De contentkalender moet specifieke datums en tijden bevatten om ervoor te zorgen dat de content op het juiste moment wordt vrijgegeven.
 4. Kanaal/platform: Op welk platform of welk kanaal wordt de inhoud geplaatst? Dit kan sociale media, een blog, website, nieuwsbrief, podcastplatform of andere kanalen zijn.
 5. Verantwoordelijkheden: Wie is verantwoordelijk voor het maken, bewerken, goedkeuren en publiceren van de inhoud? Het toewijzen van verantwoordelijkheden helpt bij het stroomlijnen van het proces.
 6. Keywords en hashtags: Voor SEO-doeleinden en om de content beter vindbaar te maken, kunnen relevante zoekwoorden en hashtags worden opgenomen.
 7. Links en bronnen: Als de inhoud verwijst naar andere artikelen, bronnen of interne pagina’s, kunnen deze worden vermeld in de contentkalender.

Voordelen van een contentkalender:

 1. Consistentie: Een contentkalender helpt bij het handhaven van een regelmatige en consistente stroom van content, wat belangrijk is om het publiek betrokken te houden.
 2. Tijdsefficiëntie: Het plannen van inhoud van tevoren bespaart tijd en voorkomt last-minute stress.
 3. Beter beheer: Een contentkalender zorgt voor een overzichtelijke weergave van alle geplande content, waardoor het beheer en de coördinatie worden vereenvoudigd.
 4. Doelgerichtheid: Door van tevoren na te denken over het doel van de content, kan de kalender helpen om gerichtere en effectievere inhoud te creëren.
 5. Teamcoördinatie: Voor organisaties met meerdere teamleden die bijdragen aan contentcreatie, helpt een contentkalender om een gezamenlijke strategie en planning te behouden.

Een goed doordachte contentkalender is essentieel voor een succesvolle contentstrategie, omdat het helpt om de kwaliteit, consistentie en relevantie van de inhoud te waarborgen, en om de doelgroep op de juiste manier te bereiken en te betrekken.