Als KMO (Kleine en Middelgrote Onderneming) is het cruciaal om een effectieve marketingstrategie te hebben om je bedrijf te laten groeien en je concurrenten voor te blijven. In dit blogartikel zullen we bespreken waarom het inzetten op marketing essentieel is voor KMO’s, welke marketingkanalen geschikt zijn voor deze bedrijven, en waarom het hebben van een marketingteam een groot voordeel kan zijn. Daarnaast zullen we een praktijkvoorbeeld toelichten van een KMO die met succes marketing heeft ingezet om hun bedrijf te laten groeien.

Waarom moet je als KMO inzetten op marketing?

Als KMO kan het verleidelijk zijn om marketing opzij te schuiven en te vertrouwen op mond-tot-mondreclame. Echter, het strategisch inzetten van marketing is van groot belang voor verschillende redenen:

 1. Vergroten van bekendheid: Effectieve marketing helpt je bedrijf om meer bekendheid te krijgen bij je doelgroep. Dit leidt tot een grotere naamsbekendheid en kan nieuwe klanten aantrekken.
 2. Concurrentievoordeel: In een competitieve markt kan marketing je een voorsprong geven op je concurrenten. Door je unieke eigenschappen en waardepropositie te benadrukken, kun je jezelf onderscheiden van andere bedrijven.
 3. Klantenbinding en retentie: Marketing kan helpen om bestaande klanten betrokken te houden en te binden aan je merk. Tevreden klanten zijn immers de beste ambassadeurs voor je bedrijf.
 4. Groei en omzet: Een doordachte marketingstrategie kan leiden tot meer leads, conversies en uiteindelijk een hogere omzet voor je KMO.

Marketingkanalen voor KMO’s (met voorbeelden)

Als KMO zijn er verschillende marketingkanalen waarop je kunt inzetten om je doelgroep te bereiken. Enkele effectieve kanalen zijn:

 1. Sociale media: Gebruik platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn om je bedrijf te promoten, relevante inhoud te delen en betrokkenheid bij je doelgroep op te bouwen.

Voorbeeld: Bedrijf Y, een KMO in de gezondheidsindustrie, heeft met succes sociale media gebruikt om educatieve inhoud te delen over gezonde levensstijlkeuzes en heeft hierdoor een groeiend aantal volgers en klanten gewonnen.

 1. E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op van potentiële klanten en bestaande klanten om hen op de hoogte te houden van aanbiedingen, updates en relevante content.

Voorbeeld: Bedrijf Z, een KMO in de e-commerce, stuurt regelmatig gepersonaliseerde e-mails naar hun klanten met aanbiedingen op basis van hun vorige aankopen, wat heeft geleid tot hogere klantloyaliteit.

 1. Contentmarketing: Creëer waardevolle content, zoals blogartikelen, video’s en infographics, om je expertise te tonen en je doelgroep te informeren.

Voorbeeld: Bedrijf X, een KMO in de softwaresector, heeft een blog opgezet waar ze nuttige tips en handleidingen delen over hun producten, wat heeft bijgedragen aan een toename van organisch verkeer naar hun website.

 1. Lokale marketing: Focus op lokale SEO-optimalisatie en deel informatie over lokale evenementen en activiteiten om je merk lokaal te versterken.

Voorbeeld: Bedrijf A, een KMO in de horeca, heeft hun Google Mijn Bedrijf-pagina geoptimaliseerd en lokale zoekwoorden gebruikt, wat heeft geleid tot meer fysieke bezoeken aan hun restaurant.

Het voordeel van een Marketingteam voor KMO’s

Een marketingteam kan van onschatbare waarde zijn voor een KMO. Hoewel het hebben van een intern marketingteam misschien niet haalbaar is voor kleinere bedrijven, zijn er alternatieven, zoals het uitbesteden van marketingtaken aan een extern bureau. Enkele voordelen van een marketingteam zijn:

 1. Expertise: Een marketingteam heeft de juiste kennis en ervaring om effectieve strategieën te ontwikkelen en uit te voeren die zijn afgestemd op de behoeften van je KMO.
 2. Tijdsefficiëntie: Het uitbesteden van marketingtaken geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op je kernactiviteiten, terwijl professionals zich richten op je marketingbehoeften.
 3. Flexibiliteit: Een extern marketingbureau kan snel reageren op veranderende trends en behoeften, waardoor je marketingstrategie altijd up-to-date blijft.

Interessante marketingblogs voor KMO’s

Om als KMO up-to-date te blijven met de nieuwste marketingtrends en strategieën, zijn er enkele interessante marketingblogs die je kunt volgen:

 1. MarketingProfs: Deze blog biedt praktische marketingtips en inzichten voor KMO’s en kleine marketingteams.
 2. HubSpot Blog: HubSpot biedt een schat aan informatie over inbound marketing en verkoopstrategieën die relevant zijn voor KMO’s.
 3. Moz Blog: Voor KMO’s die zich richten op SEO, biedt Moz Blog waardevolle artikelen over zoekmachineoptimalisatie en online marketing.

Praktijkvoorbeeld: Bedrijf B

Een uitstekend voorbeeld van een KMO die marketing effectief heeft ingezet, is Bedrijf B, een lokale bakkerij. Ze hebben een Facebook-pagina opgezet waar ze dagelijks versgebakken producten promoten, klantenfeedback delen en speciale aanbiedingen posten. Door consistent te zijn in hun social media-aanwezigheid hebben ze een toegewijde klantenkring opgebouwd die regelmatig hun winkel bezoekt.

Bovendien hebben ze een e-maillijst opgebouwd waarop ze wekelijkse nieuwsbrieven sturen met speciale kortingen en nieuwe productlanceringen. Deze e-mails hebben geleid tot een toename van de omzet en het behoud van hun klantenbestand.

Conclusie

Als KMO is het essentieel om marketing serieus te nemen en te investeren in effectieve marketingstrategieën. Sociale media, e-mailmarketing, contentmarketing en lokale marketing zijn enkele van de kanalen die geschikt zijn voor KMO’s om hun doelgroep te bereiken en hun bedrijf te laten groeien. Hoewel het hebben van een intern marketingteam misschien niet haalbaar is, kan het uitbesteden van marketingtaken aan een extern bureau een verstandige keuze zijn voor KMO’s.

Wil je als KMO ook je marketing naar een hoger niveau tillen? Neem vandaag nog contact op met Groeigenie, dé expert in marketing voor KMO’s, en ontdek hoe we je kunnen helpen om je bedrijf te laten groeien!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.