Wat is Multi-factor authenticatie ?

Multi-factor authenticatie (MFA), ook bekend als two-factor authenticatie (2FA) of meervoudige verificatie, is een beveiligingsmethode die wordt gebruikt om de identiteit van een gebruiker te verifiëren door meerdere bewijsstukken te vereisen. Het doel van MFA is om de beveiliging van online accounts en systemen te versterken door te voorkomen dat iemand toegang krijgt met alleen een wachtwoord. MFA voegt extra lagen van beveiliging toe door naast het wachtwoord ook andere factoren te vereisen.

Deze factoren zijn meestal verdeeld in drie categorieën:

  1. Iets wat je weet: Dit is iets dat alleen de gebruiker zou moeten weten, zoals een wachtwoord of pincode.
  2. Iets wat je hebt: Dit is een fysiek apparaat dat de gebruiker in bezit heeft, zoals een smartphone, hardware-token of smartcard.
  3. Iets wat je bent: Dit verwijst naar biometrische kenmerken van de gebruiker, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning of irisscan.

Om toegang te krijgen tot een account of systeem dat MFA heeft ingeschakeld, moet de gebruiker meerdere van deze factoren verstrekken. Dit verhoogt de beveiliging omdat zelfs als een kwaadwillende het wachtwoord van een gebruiker zou weten, ze niet kunnen inloggen zonder toegang tot het tweede of derde verificatiefactor.

Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van MFA:

  1. SMS-verificatie: Een verificatiecode wordt naar het mobiele nummer van de gebruiker gestuurd en moet worden ingevoerd naast het wachtwoord.
  2. Authenticator-apps: Deze apps genereren verificatiecodes op basis van een tijdsgebonden algoritme. Voorbeelden zijn Google Authenticator, Microsoft Authenticator en Authy.
  3. Biometrische verificatie: Dit omvat het gebruik van vingerafdrukken, gezichtsherkenning, irisscans of stemherkenning om de identiteit van de gebruiker te bevestigen.
  4. Hardware-tokens: Fysieke apparaten die verificatiecodes genereren of die moeten worden aangesloten om toegang te krijgen.
  5. E-mailverificatie: Een verificatielink wordt naar het geregistreerde e-mailadres van de gebruiker gestuurd om de inlogpoging te bevestigen.

MFA wordt sterk aanbevolen om de beveiliging van online accounts te verbeteren, omdat het aanzienlijk moeilijker wordt voor aanvallers om toegang te krijgen, zelfs als ze het wachtwoord kennen.