Wat is SaaS?

SaaS staat voor “Software as a Service” en verwijst naar een model voor het leveren van softwaretoepassingen via het internet. In plaats van software lokaal op een computer te installeren en te onderhouden, kunnen gebruikers toegang krijgen tot de software en de functionaliteit ervan via een webbrowser. SaaS wordt vaak gebruikt als een abonnementsdienst, waarbij gebruikers regelmatig betalen voor het gebruik van de software in plaats van een eenmalige aankoop.

Enkele belangrijke kenmerken van het SaaS-model zijn:

  1. Toegankelijkheid: SaaS-toepassingen zijn overal toegankelijk, zolang er een internetverbinding is. Gebruikers kunnen de software gebruiken vanaf verschillende apparaten, zoals computers, smartphones en tablets.
  2. Geen installatie of onderhoud: Omdat de software op afstand wordt gehost, is er geen noodzaak om software lokaal te installeren of updates te beheren. De serviceprovider zorgt voor het onderhoud, de beveiliging en het upgraden van de software.
  3. Schaalbaarheid: SaaS-oplossingen zijn vaak schaalbaar, wat betekent dat gebruikers gemakkelijk kunnen opschalen naar meer licenties of capaciteit naarmate hun behoeften groeien.
  4. Abonnementsmodel: SaaS wordt meestal aangeboden op basis van een abonnement, waarbij gebruikers periodiek betalen voor het gebruik van de software in plaats van een grote initiële aanschafprijs.
  5. Multi-tenant architectuur: SaaS-oplossingen hebben meestal een multi-tenant architectuur, wat betekent dat meerdere gebruikers en organisaties dezelfde software-instantie delen, maar met strikte scheiding van gegevens en configuratie.
  6. Automatische updates: Providers kunnen updates en verbeteringen aan de software regelmatig uitvoeren zonder dat gebruikers handmatig moeten updaten.
  7. Oplossing voor bedrijfsprocessen: SaaS-oplossingen variëren van kantoorproductiviteitstools tot complexe bedrijfsapplicaties zoals CRM (Customer Relationship Management), ERP (Enterprise Resource Planning) en HRM (Human Resource Management).

Enkele bekende voorbeelden van SaaS-diensten zijn Google Workspace (voorheen G Suite), Microsoft 365, Salesforce (CRM), Dropbox, en vele andere. Het SaaS-model heeft veel voordelen voor zowel leveranciers als gebruikers, waaronder lagere kosten, snellere implementatie en vereenvoudigd beheer van softwaretoepassingen.