Typografie is het vakgebied en de kunst van het ontwerpen en vormgeven van geschreven tekst op een visueel aantrekkelijke en effectieve manier. Het omvat alles wat te maken heeft met de keuze van lettertypen (fonts), lettergroottes, regelafstanden, tekstindeling, kleuren en andere typografische elementen om tekst duidelijk, leesbaar en aantrekkelijk te presenteren.

Typografie is van groot belang in drukwerk, digitale media, grafisch ontwerp en andere communicatievormen waarbij tekst een rol speelt. Goede typografie kan de leesbaarheid verbeteren, de boodschap versterken en de visuele aantrekkingskracht van een ontwerp vergroten. Slechte typografie kan daarentegen de leesbaarheid verminderen en afbreuk doen aan de algehele esthetiek en effectiviteit van een tekst of ontwerp.

Typografen bestuderen de eigenschappen van lettertypen, de regels voor tekstlay-out en de principes van visuele hiërarchie om ervoor te zorgen dat tekst op de juiste manier wordt weergegeven en de gewenste impact heeft op de lezer of de kijker. Het is een essentieel onderdeel van grafisch ontwerp en grafische vormgeving.